Peter De Bie Ziek

Spread the love

Peter De Bie Ziek:- Genealogie en lokale geschiedenis zijn altijd al interessegebieden geweest voor Peter De Bie, samen met andere aspecten van de geschiedenis. Hij vindt grote voldoening in het feit dat hij momenteel in het middelpunt van de archeologische bedrijvigheid in Limburg staat.

Peter De Bie Ziek
Peter De Bie Ziek

Het vrijwilligerswerk dat hij doet voor de Archeohotspot op De Vondst in Heerlen stelt hem in staat zijn interesses en de kennis die hij heeft opgedaan als wetenschapper, manager en jeugdclubleider op elegante wijze te combineren.

“Ik begon als bioloog, maar veranderde uiteindelijk van loopbaan om in de informatietechnologie te werken.” In het verleden heb ik functies gehad bij de datacenters van Fokker, DaimlerChrysler en recentelijk Deutsche Telekom. Ik ging ongeveer twee jaar geleden een fase van mijn leven in die bekend staat als pre-pensionering, en als gevolg daarvan ben ik op zoek geweest naar zinvol werk om te bereiken.

Ik was al lid van IVN Eijsden, een vereniging voor natuureducatie waar ik bestuurslid van ben geweest en waar ik de afgelopen vijftien jaar leider ben geweest van een natuurjeugdvereniging.Als logische vervolgstap ben ik voor de Van Schaik Stichting rondleidingen gaan geven in de vuursteenmijnen in het Limburgse Rijckholt.

Daarvoor stond echter een lijst met mensen op de wachtlijst. Niet veel langer daarna werd er contact met mij opgenomen met de vraag of ik interesse had om een ​​publieksevenement te organiseren in het archeologisch centrum dat in aanbouw was, bekend als De Vondst. Ik ben net terug van een kijkje nemen. Het Provinciaal Depot Bodemvondsten was er pas onlangs verhuisd en had al een prettige uitstraling en intrigerende bedoelingen. Ik zat dus in een sleur.

Het was volkomen toeval dat Peter de Bie ooit als journalist voor een radiostation heeft gewerkt. Toen ik student was in Groningen, stond er een advertentie voor een baan in de schoolkrant.Ze informeerden bij een vertegenwoordiger van de regionale omroep Noord en Oost (RONO). Ze moesten vloeiend Nederlands kunnen communiceren en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Mijn verloofde dacht dat ik een uitstekende kandidaat zou zijn voor de functie.

De omroep AVROTROS heeft tevergeefs geprobeerd Peter de Bie voor een periode van drie jaar uit zijn functie als presentator van het journaal te ontslaan. Dat is uiteindelijk gelukt. Echter niet voor heel lang. De Bie praatte met Jan Slagter van Omroep MAX.

Het uiteindelijke resultaat is dat het journaal nu het nieuwsweekend wordt genoemd en dat we vanaf de eerste week van januari weer op zaterdagochtend kunnen genieten van het talentvolle team van Mieke van der Weij en Peter de Bie.

Dat de voltallige redactie aan die beslissing mocht meewerken, is een van de vele mooie dingen ervan; ze melden allemaal dat ze zich nu op hun gemak voelen. Dit is het verhaal van een vreselijke tijd die uiteindelijk resulteerde in een prachtige triomfantelijke mars richting MAX. geregisseerd door Peter de Bie zelf en door hem verteld.

“Ik had zo’n drie jaar geleden het besef dat ze me niet meer wilden hebben. Niels Wensing, verantwoordelijk voor radio, heeft zichzelf gekozen als hoofdredacteur. En hij koos zijn goede vriend Jan Mom als presentator van de show, zonder input van een lid van de redactie.

Wensing kreeg voor haar voorstel steun van een lid van de raad van bestuur. Daarna heb ik de directie benaderd en gevraagd of dit al dan niet het plan was.Ik zei: “Ook al word ik 65, ik begrijp niet waarom dit gebeurt. Dat lijkt me niet rationeel.” Om eerlijk te zijn was de directie het op dat punt met je eens. Daarna ging alles in een razend tempo de andere kant op. Toen ik op de klok keek, realiseerde ik me voor het eerst dat het aftellen was begonnen.

Peter De Bie Ziek

Peter de Bie en Mieke van der Weij zijn vaste presentatoren van het zaterdagochtendprogramma Nieuwsweekend op NPO Radio 1. Samen vormen zij het presentatieduo voor het programma.Peter de Bie is verslaggever voor de Regionale Omroep Noord en Oost Groningen en werkt daar al sinds hij aan zijn studie arbeids- en organisatiepsychologie begon.

In 1977 maakte hij de overstap naar het werken bij de landelijke omroep. Bij KRO Radio werkte hij mee aan het programma ‘Feed For Birds’. Peter de Bie werkte van 1980 tot 1988 bij de Virginia Automotive Research Association (VARA).

Tot 1985 was hij jongereninformatiepresentator op Radio 3 en tot 1988 bleef hij actief bij De Stand Van Zaken.In deze periode werd zijn werk bekroond met twee prijzen: de Zilveren Reissmicrofoon in 1986 en de JB Broekszprijs in 1988. Beide onderscheidingen werden in deze periode ontvangen.

Naast zijn werk voor de radio is Peter de Bie een medewerker van het weekblad Vrij Nederland en is hij co-auteur van twee boeken: Bouke (die hij samen met Ton van Dijk schreef) en De zaak Stinissen. Beide werken werden gezamenlijk (met Paul Witteman) uitgegeven.Peter de Bie trad in 1989 in dienst bij de TROS en was redacteur van Akt

ua voor de organisatie tot 1995. Zijn controversiële documentairereeksen Balistraat (1996) en Bureau Bijlmer (1997) worden beide door hem (1997) geregisseerd. In 1997/1998 presenteerde hij de reeks Advocaat Van De Duivel.

Van 1998 tot 2000 leidden Peter de Bie en Antoinette Hertsenberg als hoofdredacteuren het consumentenprogramma Radar. De afgelopen jaren maakte hij een aantal documentaires in het buitenland, waarvan er één over het werk door het Liliane Fonds.

Op verzoek van zijn redactie besloot hij af te reizen naar Van Stade. Daarom brak er een gewelddadige vechtpartij uit. Het was zo uit de hand gelopen dat de directeur van AVRTOTROS, Eric van Stade, schreeuwend en schreeuwend hoorde: “Wat was ik aan het doen!” Zodra ik naar buiten stapte, kwam de gedachte bij me op: “Hallo, dit hoef ik niet te leren; ik kan ook iets doen!”

De Bie geloofde dat het tijd was voor hem om wraak te nemen. Daarna waren er onderhandelingen met Omroep MAX, de zender die vandaag de show uitzendt onder de naam Nieuwsweekend. In dat geval zou De Bie zijn functie hebben neergelegd.

“Als de man normaal had gehandeld, was ik ook vertrokken.”Het walgelijke uiterlijk van Van Stade leidde tot een vijandige reactie van De Bie. Ik had het idee: “Als je denkt dat je dit voor elkaar kunt krijgen, heb je het helemaal mis. Op dat moment had ik niet het minste optimisme dat we uiteindelijk zouden zegevieren, maar tegelijkertijd wilde ik niet bedrogen worden.

Peter De Bie Ziek
Peter De Bie Ziek

“Daarna heb ik ze kunnen overtuigen dat het voordeliger zou zijn om het werk over twee mensen te verdelen. Zo is het ook gegaan. Maar wat hoopte De Bie precies in de omroep te vinden? De reactie is onmiskenbaar: ” Lekker bezig zijn, eerlijk gezegd. Dat maakte de oefening compleet. En misschien een beter begrip krijgen van hoe deze industrie werkt. “

%d bloggers like this: